Köszöntő
Kedves Látogató!
 
Nagy szeretettel köszöntöm az "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport honlapján. Egyesületünk a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában az alábbi gondolatokban foglalta össze a térség általános jellemzőit, fogalmazta meg a hely szellemét:
Két megyében, három kistérségben 29 települést átfogó fejlesztési térség 43 ezer érintett lakosa 4 városban és 25 községben él.
A térség az Északi és részben a Déli Bakony területén helyezkedik el. Területén az országos átlagnál magasabb az erdősültségi arány,az éghajlat hűvösebb, csapadékosabb az átlagnál. A térséget mind a négy égtáj felé elhagyó, romantikus szurdokvölgyeket képző, ingadozó hozamú vízfolyások gyűjtik össze a hegység magasabb részein fakadó források vizeit. A viszonylag szerény felszíni vizekkel szemben a karsztos hegység a felszín alatt hatalmas, összefüggő víztömeget tárol.
A Bakony ősidők óta szinte érintetlen titokzatos, vadban bővelkedő világ volt kedvelt tartózkodási helye, vadászterülete királyainknak, biztonságos búvóhelye betyároknak. Emléküket leírások, mondák, romok, barlangnevek őrzik. Keleti peremén ismert búcsújáró hely, közepén rendi központ alakult ki a századok során.
A történelem viharaiban részben elnéptelenedett településekre az idők során szlovákokat, németeket telepítettek, akik idővel asszimilálódtak, nem felejtve gyökereiket. A nemzetiségi múlttal rendelkező településeken hagyományőrző egyesületek működnek.
Az évszázadokon keresztül meghatározó mezőgazdasági tevékenység (főként állattenyésztés,fafeldolgozás) mellett a XIX. századtól kezdve jelenik meg az iparszerű termelés, majd a XX. században a helyi ásványi kincsekre települt bányászat, amely a század második felére meghatározóvá vált. Mára az ipari tevékenység ismét jelentősen átalakult.
A térséget érintő és átszelő közlekedési folyosókról letérve kivételes adottságokkal rendelkező környezetben találja magát a látogató. A történelmi látnivalók, múzeumok,tanösvények új tudás,a turistautak,kilátók,sziklafalak, lovas tanyák az aktív kikapcsolódás,a panziók,falusi vendégházak a zavartalan pihenés lehetőségét kínálják. Az épített örökség gazdasága a terület kivételes adottságainak egyike,az országosan itt található a legtöbb műemlék, itt a legsűrűbb a műemléki hálózat. A települések tavasztól őszig jellegzetes programokkal, országos hírű nagyrendezvényekkel várják az idelátogatókat és erősítik polgáraik kötődését.
Látogasson el hozzánk, és győződjön meg személyesen arról, igaz-e az állítás, amit Sebő József: A Bakony-mítosz kötetében így fogalmazott meg:
" A Bakony- mítosznak vége, a magyar Atlantisz végképp elsüllyedt. Emléke azonban még itt időz. Neve a magyar számára évszázadokon át több volt, mint egy hegység vagy egy erdőrengeteg, valami időtlenül titokzatosat jelentett. Olyat, amit csak áhítattal lehetett kimondani. Most, a motorizáció korában, amikor a hajdani ősrengeteget keresztbe - kasul átszelik az aszfaltozott utak, a mítosz tovaröppent."
 
Az Internet világába egy kattintással Ön is tovaröppenhet , anélkül, hogy megismerne bennünket. Így csak bíztatni tudom, ismerjen meg bennünket, legyen a vendégünk.
 
A személyes viszontlátásig :
Bajkai János Ferenc
Elnök

2022 December

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
LEADER pályázatok 2017.

Hírlevél
Név: Az Ön e-mail címe: Civil szervezetek
Önkormányzatok
Vállalkozások
Magánszemély


Email marketing by NeoSoft
Ügyfélkapu

Magyar Államkincstár